Argumentprincipen
Om vi försöker att visualisera $f$ genom att rita $\arg f(z)$, där olika argument svarar mot olika färger, så kan detta användas för att få ett hum om hur $f(z)$ ”ser ut”. Mer noggrant, betrakta figur 1.
Bilden visar på vilket sätt de komplexa talen färgläggs. Positiva reella tal är röda. När argumentet ökar, så växlar röd till orange till gul till gulgrön som motsvarar komplexa tal som ligger på den positiva imaginära axeln. Från gulgrön passerar vi genom gröna toner till mintgrön som motsvarar negativa reella tal och vidare genom blåa nyanser till ljuslila när vi har nått den negativa imaginära axeln. Till sist passerar vi genom det rosa och lila spektrat på vägen tillbaka till den positiva reella axeln.
Figur 1: $\arg z$.
<div class="row markdown="1">
Figur 2: $\arg z^2$.
Om vi i stället tittar på $\arg z^2$, så kommer färgerna att snurra två varv när vi går ett varv runt origo, eftersom $\arg z^2 = 2\arg z$, se figur 2. Observera att funktionen $f(z) = z^2$ antar positiva reella värden då $z$ är reellt, vilket syns i figuren, eftersom hela den reella axeln är röd.
Mer intressant blir det om vi tillåter funktioner med flera nollställen. Anta att $f$ är en holomorf funktion som har ett nollställe i punkten $z = a$, dvs att $f(a) = 0$. En Taylorutveckling av $f$ kring $z=a$ visar att \begin{align} f(z) &= f(a) + f'(a)(z-a) + \frac12 f''(a)(z-a)^2 + \cdots \\\\ &= (z-a)^m g(z), \end{align} där $m$ är multipliciteten av nollstället och $g$ är en annan holomorf funktion som dessutom uppfyller att $g(a) \neq 0$.